Jatkamme kauden aikana julkaisemiemme top 5-listausten sarjaa ottamalla seuraavaksi käsittelyyn Bundesliigan parhaat valmentajat. Tässäkään rankkauksessa ei ole tarkoitus vertailla valmentajien absoluuttisia kykyjä ja taktista osaamista, vaan koutsien ja näiden joukkueiden menestystä syyskauden aikana. Toki huomioon otetaan myös kunkin joukkueen pelaajamateriaali. Eli mitä nimettömämmällä poppoolla tulosta tekee, sitä selvemmin nousee tälle kauden puolivälin ranking-listalle mukaan.
5) Sami Hyypiä, Bayer Leverkusen
Leverkusenin kakkossijaa tässä vaiheessa on pakko pitää vähintäänkin hyvänä suorituksena, ellei jopa kiitettävänä. Suomalaisvalmentaja on saanut joukkueen puolustuspelin toimimaan ja ryhmässä tuntuu vallitsevan hyvä yhteishenki. Hyypiän joukkiolle tuotti kuitenkin massiviisia vaikeuksia ottelupari Manchester Unitedia vastaan ja lisäksi syyskauden lopussa taso notkahti sekä Frankfurtin että Werder Bremenin napattua Leverkusenilta kolme pistettä.
Periaatteessa pelaajarotaatio on toiminut kauden aikana mallikkaasti, mutta peluuttiko Hyypiä sittenkin joukkueen suvereenin ykköshyökkääjän Stefan Kießlingin loppuun? Marraskuun alun jälkeen Leverkusenin ykköstykki pelasi kahdeksan täyttä 90-minuuttista ja päälle kaksi lähes täyttä ottelua. Kießlingin syyskausi päättyikin viiden ottelun maalittomaan putkeen.
4) Thomas Tuchel, Mainz
Bundesliigan nykyvalmentajista toiseksi pisimpään tehtäväänsä hoitanut Thomas Tuchel on ohjeistanut joukkueensa mainioon iskuun ja joulutauko tuli Mainzille milteipä pahaan aikaan. Mainz ei pelaa välttämättä erityisen säihkyvää peliä, mutta tulosta tulee. Kuvaavaa on, että joukkue ei ole hävinnyt kuin yhden kerran sarjataulukossa alapuolellaan olevalle joukkueelle. Tuokin tappio tuli jo elokuussa hyvässä vireessä ollutta Hannoveria vastaan vieraskentällä.
Nöyrä puolustuspelaaminen on ollut Tuchelin puumerkkinä, mutta kehuja on pakko jakaa myös oikeista hyökkäysratkaisuista. Shinji Okazaki ja Nicolai Müller ovat löytäneet toisensa erinomaisesti ja taisteluhenki on kantanut aivan pelin loppuhetkille asti. Myös pelaajavaihdot ovat Mainzilla onnistuneet, sillä Mainzin vaihtomiesten tekemien maalien määrä on suhteellisesti suurin kaikista liigajoukkueista. Christian Wetklon oikuttelu aiheutti Tuchelille jonkinlaista päänvaivaa, mutta epäselvän maalivahtitilanteenkin Tuchel tuntuu järjestäneen mallikkaasti.
3) Markus Weinzierl, Augsburg
Bundesliigan nuorin päävalmentaja Markus Weinzierl on tehnyt Augsburgin joukkueen kanssa upeaa työtä. Augsburgia veikkailtiin yleisesti putoamistaisteluun, mutta niin vain joukkue löytyy kauden puolivälissä hienosti kahdeksannelta sijalta. Augsburgin viime kaudella saavuttamaan pistemäärään on matkaa enää yhdeksän pistettä, joten sarjapaikka saattaa varmistua tällä kaudella jo hyvissä ajoin.
Pikkuseura Augsburgia voisi hyvin nimittää tämän kauden taistelevimmaksi ryhmäksi. Kuvaavaa on sekin, että joukkueen seitsemästä voitosta viisi on tullut vain yhden maalin erolla ja ainoastaan Braunschweig kaatui “murskaten” kolmen maalin erolla. 4-1-voitto oli paitsi Augsburgin bundesliigahistorian suurinumeroisin voittomarginaali, myös toistaiseksi ainoa kerta, kun se on tehnyt neljä maalia yhdessä ottelussa. Joukkue on erittäin hyvin yhteen hitsautunut nippu, joka repii, raastaa ja rimpuilee. Taitotaso ei tule aivan kärkitaisteluun riittämään, mutta selän suoristumista tuskin tullaan keväälläkään näkemään yhdessäkään ottelussa.
2) Lucien Favre, Mönchengladbach
Mönchengladbachin tämän kauden joukkue on malliesimerkki kuta kuinkin täydellisesti roolitetusta joukkueesta. Puolustuslinja on Bundesliigan kärkipään joukkueelle erinomaisen nimetön, mutta yhteistyö toimii saumattomasti. Linjan edessä Granit Xhaka ja läpimurtopelaaja Christoph Kramer jaksavat raataa väsymättä illasta toiseen. Ja kun hyökkäyspäästä löytyy vielä tehonelikko Juan Arango, Raffael, Max Kruse ja Patrick Herrmann, on maalejakin syntynyt mukavasti.
Kaudenalusennakoissa harva uskoi Mönchengladbachin pääsevän edes eurokentille, mutta syyskauden jälkeen joukkue on kiinni jopa suorasssa paikassa Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Kiitosta tästä on ehdottomasti annettava sveitsiläisvalmentaja Lucien Favrelle, jonka rahakas jatkosopimus Mönchengladbachin kanssa on enää vain ajan kysymys.
1) Pep Guardiola, Bayern München
Tuntuu tavallaan mielikuvituksettomalta nostaa tässäkin kategoriassa ykköspaikalle Bayern Münchenin edustaja, mutta minkäs teet. Espanjalainen tuli seuraan tietyssä mielessä vaikeassakin tilanteessa, sillä yleinen asenne oli, että Guardiolalla ei ole mitään mahdollisuuksia pistää paremmaksi ex-valmentaja Jupp Heynckesin saavutuksista.
Bayernin kone ei ole kuitenkaan yskinyt missään vaiheessa ja kehuja ja ylistyksiä satelee Guardiolalle seuran jokaiselta pelaajalta ja johtohenkilöltä. Enätyksiäkin murskautuu lähes viikottain. Pelaajarotaatio on ollut sopivan tasaista, ettei mitään kiukutteluun viittaavaakaan ole nähty. Philipp Lahmin loistosta puolustavana keskikenttäpelaajana on myös annettava Guardiolalle kiitosta.
Guardiolalla on käytössään kenties koko jalkapalloilevan maailman paras pelaajamateriaali, mutta pelkillä nimillä selässä ei yhtään ottelua voiteta. Valmentaja on jalostanut pelitapaa juuri parhaiten Bayernille sopivaksi eikä asenne ole päässyt repsahtamaan hetkeksikään. Juuri nyt näyttää siltä, että kotimaan kentiltä ei Bayernille haastajaa löydy. Ja mikä hurjinta, triplamestaruuden uusiminenkin vaikuttaa tässä vaiheessa kautta täysin realistiselta skenaariolta. Sillä jos millä joukkueen päävalmentaja ansaitsee ykkössijan kauden puolivälin rankingissamme.