Kansainvälinen Urheilun tutkimuskeskus CIES julkaisi tutkimuksen, jossa kartoitettiin missä seuroissa Euroopan viiden suurimman liigan (Valioliiga, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1) pelaajat on kasvatettu. Kovinta satoa maailmalle on niittänyt FC Barcelona. La Masian kasvatteja pelaa suursarjoissa peräti 43. Toisena tulee Machester United (36), ja kolmantena Real Madrid (34).
Saksalaisseurat eivät olleet listauksessa kovin korkealla. Bayern Münchenin kasvatteja pelaa muissa seuroissa 14 ja Bayernissa kuusi. Yhteensä 20 omalla kasvatilla joukkue oli sijalla 17.
VfB Stuttgartin akatemian pelaajia pelaa suursarjoissa 17 (10 Stuttgartissa). Schalken kohdalla vastaava luku on 16 (9).
Saksalaisvinkkelistä pienoinen yllättäjä oli Müncenin pienempi seura, 2. Bundesligaa pelaava TSV 1860 München. Seurassa pelaavia omia kasvatteja ei tutkimuksessa luonnollisesti mainittu, mutta TSV 1860 on jalostanut muihin suursarjojen seuroihin peräti 15 pelaajaa. Vain 11 seuraa on pystynyt parempaan.
Tutkimuksessa on saksalaisseuroista mainittu myös SC Freiburg (14), Hamburger SV (14), Werder Bremen (14), Hertha Berlin (13) ja Borussia Mönchengladbach (12).
Kaiken kaikkiaan seurojen omavaraisuus laski alemmas kuin koskaan aiemmin. Euroopan isoissa sarjoissa keskimäärin vain 17,2 prosenttia pelaajista on seurojen omia kasvatteja. Luku on korkein Ranskassa (24,6%) ja matalin Italiassa (9,2%). Espanjassa lukema (22,4%) on reilusti keskiarvon yläpuolella, mutta Bundesligassa (16,4%) ja etenkin Valioliigassa (13,9%) painutaan keskiarvon alle.
Tutkimuksessa käytettiin oman kasvatin kohdalla Uefan määritelmää, jonka mukaan pelaaja, joka on pelannut seurassa vähintään kolme kautta (ei tarvitse olla peräkkäin) ikävuosien 15 ja 21 välillä, lasketaan omaksi kasvatiksi.
Tutustu tästä CIES:n tutkimustuloksiin.
Toimittajan sana
Saksalaisseurojen välisissä eroissa kyse on lähinnä muutamasta pelaajasta, ja tilanteet muuttuvat vuosittain. Silti tuloksia voidaan pitää suuntaa antavina, ja esimerkiksi TSV 1860 Münchenin suoritus on kunnioitettava pieneksi, joskin perinteikkääksi, seuraksi. Aina voidaan tietenkin spekuloida kuinka paljon luvusta on kaupungin pienempää seuraa viime vuosina tukeneen Bayern Münchenin ansiota.
Esimerkiksi Borussia Dortmundia tai Bayer Leverkusenia ei listauksesta löytynyt. Saksalaisseurojen kohdalla ei voisi kuitenkaan sanoa, että tutkimuksen luku korreloisi vahvasti juniorityön laadun kanssa. Saksassa pelaajat siirtyvät jo juniori-ikäisinä paljon organisaatiosta toiseen, joten kasvatustyö ei ole ehkä niin keskittynyttä kuin esimerkiksi Espanjassa.