Ensi viikolla 43 vuotta täyttävä Pep Guardiola nauttii jalkapallomaailman varauksetonta kunnioitusta yli seura- ja maarajojen. Nuorella iällä mies on ehtinyt voittaa jo hämmästyttävän paljon ja myös ura Bayern Münchenin valmentajana on käynnistynyt upealla suvereniteetillä. Luultavasti valtaosa maailman huippufutareista himoitsee pelaamista Guardiolan joukoissa, vaan kaikille ei paikkoja riitä.
Ihan jokaista Guardiola ei ole hurmannut. Philosophie-lehden päätoimittaja Wolfram Eilenberger syyttää Die Zeit-lehden haastattelussa espanjalaista etiikan pettämisestä ja moraalisen uskottavuuden menettämisestä.
Eilenberger toivoo kannanottoa Qatarin ihmisoikeuskysymyksiin
Pitkäaikaiseksi Bayern-faniksi tunnustautuva Eilenberger antaa täyden tunnustuksen Guardiolan onnistuneelle työlle syyskauden aikana ja myöntää itse olleensa skeptinen tämän suhteen.
Samaan hengenvetoon filosofi kuitenkin tykittää, että Guardiola ei tosiasiassa vastaa niitä oikeudenmukaisuuden ja vaatimattomuuden arvoja, joista hänet julkisuudessa tunnetaan. Eilenberger on iloinen siitä, että Guardiolaa kiinnostaa filosofia, mutta toivoisi tämän myös seuraavan esikuviensa eettisiä oppeja.
– Guardiola lukee Immanuel Kantia, arvostaa Hermann Hesseä ja hakeutuu runoilijoiden ja älyköiden läheisyyteen. Hän antaa ymmärtää maailmankuvansa muodostuvan heidän ajatuksistaan ja tuovansa jalkapallovalmentajana kaksi näennäisesti etäistä maailmaa yhteen. Sitäkin raskaammalta minusta tuntuu Guardiolan eettinen epäonnistuminen, Eilenberger surkuttelee.
– Tarkoitan tällä Guardiolan läheistä suhdetta Qatariin. Hän pelasi siellä uransa ehtoovuosina ja järjesti yhä voimassaolevan liiketoiminnan FC Barcelonan kanssa. Qatar Foundationista tuli heidän paitasponsorinsa. Guardiola on Qatarin mannekiini ja hän nettosi kaupasta toistakymmentä miljoonaa, filosofi jatkaa.
(Kuva:Getty Images)
Pep Guardiolalla oli sormensa pelissä Barcelonan paitasponsorin hankinnassa.
Wolfram Eilenberger on itsekin intohimoinen jalkapalloihminen. Hänellä on Saksan jalkapalloliiton valmentajalisenssi ja hän pelaa Saksan kirjailijamaajoukkueessa vasemman laitalinkin paikalla. Ymmärrystä hänellä ei riitä sen kummemmin MM-kisojen myöntämiselle Qatariin kuin myöskään Guardiolan hiljaiselle hyväksynnälle.
– Qatar rikkoo ihmisoikeuksia. Sharia määrittelee maan lait ja niiden seuraukset. On systemaattista sortoa, orjatyötä, korruptiota, homoseksuaalien ja muiden vähemmistöjen painostusta ja jopa diktatuuria. Guardiola vaikenee tästä kaikesta, Eilenberger pauhaa.
Erityisen tuohtunut filosofi on siitä, kuinka Guardiola vaikeni saatuaan avoimen kirjeen ranskalaispelaaja Zahir Belounisilta. Belounis pyysi kirjeessä Guardiolan apua, sillä tämän työnantaja, qatarilainen armeijan joukkue esti vuosikausien ajan miehen poistumisen maasta.
– Kirje oli kohdistettu Guardiolalle eikä hän tehnyt mitään asian eteen. Hän olisi todella voinut auttaa Belounisia ja muitakin ihmisiä, mutta sen sijaan hän pyysi lehdistöavustajaansa kertomaan, ettei hän ollut “riittävän hyvin informoitu”. Minusta hän unohti nolosti kaikki arvot, jotka häneen yhdistetään ja menetti kaiken moraalisen uskottavuutensa, Eilenberger jyrisee.
(Kuva:Getty Images)
– Informaatiopula on naurettava tekosyy. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn raportit ulkomaisesta työvoimasta löytää kolmen sekunnin googletuksella. Jos minä ilmoittaisin noudattavani eettisiä standardeja ja tekisin itsestäni esikuvan, ottaisin selvää, mille annan kasvoni, Wolfram Eilenberger julistaa.
“Useimmat rikolliset järjestelmät nojaavat lojaaliuteen”
Filosofi Eilenberger luonnehtii Guardiolan antaneen kasvot jalkapallon eettisille arvoille ja rakentaneensa karismansa niiden varaan. Barcelonaankin hän liitti satumaisen juniorityön, tasapäisen hierarkian, pelaajien vaatimattomuuden sekä oikeudenmukaisuuden kentällä ja kentän ulkopuolella.
Eilenberger ei lähde arvioimaan, onko Guardiolan pidättyväisyydessä kyse rahasta.
– En tunne häntä, joten en osaa sanoa, Hän kuitenkin väistelee useita kysymyksiä. Ehkä lojaalisuudesta Qatarin entisiä liikekumppaneitaan ja ystäviään kohtaan. Lojaalius ei kuitenkaan ole arvo sinänsä. Myös useimmat rikolliset järjestelmät perustuvat lojaaliuteen.
Eilenberger toivoo, että saksalainen toimittajakunta lopettaisi Guardiolan sokean ihailun ja jättäisi silkkihansikkaat syrjään.
– Kuvitellaanpa, että Jupp Heynckes antaisi kasvonsa Qatarin tai Sotshin käyttöön. Esitettäisiinkö hänelle kriittisiä kysymyksiä? Pepin kohdalla kuitenkin vaietaan. Saksalaismedia on tehnyt hänestä jalkapallon Dalai Laman, filosofi Eilenberger julistaa.