Bundesliigajoukkueet ovat kesän hankintansa tehneet ja rahaa käytettiin tänä kesänä ennätyksellisen paljon, pitkälti Bayern Münchenin ja Dortmundin ansiosta. Liiga on nyt vanhennut viiden kierroksen verran, ja on aika katsoa, mitkä hankinnat ovat onnistuneet parhaiten ja kenen kohdalla mentiin ryminällä metsään.
Muutamien juuri ennen siirtoikkunan sulkeutumista hankitun pelaajan näytöt ovat vielä niin vähäiset, ettei heitä tähän vertailuun otettu. Samoin muun muassa Mario Götzen ja Thiagon esityksiä on vähäisten peliminuuttien jälkeen vielä vaikea arvioida. Mutta tässä seuraa toppilistan putipuhdas tusina ja floppilistan likainen puolitusina ensimmäisten viiden kierroksen perusteella.
Bundesliigan siirtomarkkinoiden putipuhdas tusina:
12) Daniel Schwaab, Stuttgart: 25-vuotias toppari saapui ilmaisella siirrolla Bayer Leverkusenista ja on onnistunut odotettua paremmin. Schwaab on ottanut puolustuslinjan johtavan pelaajan roolin ja on helpottanut Serdar Tascista luopumista ja Georg Niedermeierin sairaslomaa.
11) Johannes Geis, Mainz: 20-vuotias keskikenttäpelaaja siirtyi miljoonan euron siirtosummalla Greuther Fürthistä ja on esiintynyt kauden alussa todella kypsästi. Kolumbialaisveteraani Elkin Sotolla on kova työ voittaa pelipaikkansa takaisin.
10) Max Kruse, Mönchengladbach: 2,5 miljoonalla eurolla Freiburgista hankittu Kruse on ollut erityisesti kotiyleisön mieleen, sillä hän on kirjauttanut maalin ja maalisyötön molemmissa kotiotteluissaan. Vieraissa on ollut niin Krusella kuin joukkueellaankin vaikeampaa. Odotukset ovat Krusen kohdalla kovat, mutta hän on jo nyt joukkueensa tehokkain pelaaja ja onkin siten painanut Luuk de Jongin täysin unohduksiin. Taistelee parhaimmillaan jopa MM-kisapaikasta.
9) Hajime Hosogai, Hertha Berlin: Herthan päästettyjen maalien määrä on Bundesliigan kolmanneksi pienin ja iso ansio tähän on miljoonalla eurolla Leverkusenista ostetulla kokeneella japanilaisella. Viime kaudella Hosogain peliaika oli tiukassa ja usein hän löysi itsensä myös vieraalta pelipaikalta. Nyt paluu parrasvaloihin on koittanut. Aktiivinen ja fiksu japanilainen ohjaa berliiniläisten keskikenttää puolustuslinjan edessä ja kuuluu joukkueen kantaviin voimiin. Toisen nappihankinnan Alexander Baumjohannin loukkaannuttua kasvoi Hosogain vastuu entisestään.
8) Henrikh Mkhitaryan, Dortmund: Armenialainen aloitti kauden sairastuvalla, mutta on tehnyt viimeisessä kahdessa ottelussa kolme maalia. Mkhitaryan oli Bundesliigan kesän toiseksi kallein hankinta, sillä Dortmund maksoi hänestä Shakhtar Donetskille 26 miljoonaa. Jos tahti kuitenkin pysyy samanlaisena, saa Borussia Mkhitaryanista vielä paljon iloa ja talvella voidaankin kysellä: Wer ist Mario Götze?
7) Emmanuel Pogatetz, Nürnberg: Viime kaudella Wolfsburgissa ja West Hamissa vaihtelevasti peliaikaa saanut itävaltalaistoppari on ottanut hoitaakseen alakerran liiderin roolin. Nürnbergin alkukaudesta ei kovin paljon positiivista kerrottavaa ole, mutta ainakin tämä ilman siirtokorvausta tehty hankinta tuntuu onnistuneen. Täytettävinä olivat Timm Klosen saappaat, ja niihin rutinoitunut itävaltalainen on totisesti astunut. Hyökkäyspäässä joukkueella onkin sitten enemmän fiksattavaa.
6) Halil Altintop, Augsburg: Syksyn yllättäjäjoukkue on tehnyt kauden kuudessa tosipelissään vain seitsemän maalia ja kolme näistä on tehnyt ilmaisella siirrolla turkkilaisesta Trabzonsporista hankittu Altintop. 30-vuotias veteraani on osoittanut, ettei häntä hankittu vain pukukoppipelaajaksi, vaan hän ohjaa pikkuseuraa kentällä myös esimerkillään. Panos vain korostuu odotellessa, että joku Augsburgin kärkimiehistäkin joskus maalinteossa onnistuisi.
5) Václav Kadlec, Frankfurt: Eintracht oli etsinyt hyökkääjää jo jonkin aikaa ja taisi osua melkoiseen jättipottiin hankkiessaan 21-vuotiaan tsekkikärjen Sparta Prahasta. Kadlec teki alkukaudella tsekkijoukkueelleen kolmessa ottelussa kolme maalia ja aivan yhtä tehokkaasti on alkanut myös miehen Eintracht-ura. Kadlecissa on aineksia kauden mustaksi hevoseksi. Juuri nyt vaikuttaisi siltä, että Frankfurtin maksamassa 3,5 miljoonan euron siirtosummassa ei ole yhtään liikaa.
4) Emir Spahic, Leverkusen: Korttiherkkä toppari on ottanut odotetusti avauksen paikan Leverkusenin keskuspuolustuksesta. 33-vuotias bosnialainen on maajoukkueensa kapteeni ja nyt myös tärkeä palanen Werkselfin menestyksen takana. Viime kausi meni puoliksi Sevillassa ja Anzhi Makhachkalassa. Huippuhankinnan Spahicista tekee tämän pilkkahinta, sillä Bayer Leverkusen maksoi tästä espanjalaisille vain 400 000 euroa.
3) Kevin-Prince Boateng, Schalke: Schalke pelasi ensimmäiset kolme peliään ilman voiton voittoa. Sitten hankittiin AC Milanista Boateng ja joukkueen kurssi kääntyi heti. Schalke maksoi neljän vuoden tauon jälkeen Bundesliigaan palanneesta taiturista kymmenen miljoonaa, mutta kaikki näyttää siltä, että Prinssi tuli Saksaan jotain voittaakseen. Aineksia olla Schalken kauden paras pelaaja? Ei ole enää edes samanlainen oikuttelija kuin nuorempana.
2) Anthony Modeste, Hoffenheim: Nuori ranskalainen paukutti viime kaudella Ranskan liigan keskikastin Bastiassa 15 maalia. Hoffenheim tuntuu löytäneen miehessä todellisen kultakimpaleen sillä viidessä liigaottelussa Modeste on tehnyt jo neljä maalia ja cupin ottelussakin kaksi. Yhdessä Kevin Vollandin ja Roberto Firminon kanssa Modeste muodostaa todella tehokkaan hyökkäyspään trion ja nähdyn perusteella koko kauden maalimäärä voi nousta vaikka 15:een. Jos noin käy, voi Hoffenheimin maksamaa kolmea miljoonaa pitää pikkurahana.
1) Pierre-Emerick Aubameyang, Dortmund: Viisi maalia ja viisi volttia. Osuma joka 56:s minuutti. Siinä gabonilaisen kärkimiehen saldo. Viime kaudella Aubameyang paukutti Ranskan Ligue 1:ssä St. Etiennelle 19 maalia, ja nyt alkukauden tahti on ollut vielä hurjempi. Nelikko Aubameyang, Robert Lewandowski, Mkhitaryan ja Marco Reus tulee tällä kaudella aiheuttamaan harmaita hiuksia jokaisen joukkueen puolustukselle. Gabonlainen on varmasti hyvä veikkaus Bundesliigan maalikuninkaaksi. Jos tuo titteli lohkeaa, voidaan 14 miljoonan siirtokorvausta pitää edullisena. Alkukauden perusteella Aubameayng on valintamme Bundesliigan parhaaksi kesähankinnaksi.
Sitten varjopuolen kuulumisiin. Koska on tärkeää ajatella positiivisesti, kaivoimme epäonnistujia esiin vain puolet onnistujien määrästä.
Kesäsiirtojen pahimmat flopit, likainen puolitusina:
6) Heung-Min Son, Leverkusen: Nuori korealainen ei missään nimessä ole ollut huono, mutta kymmenen miljoonan euron mieheltä on lupa odottaa vielä enemmän. Son on hassannut lukuisia paikkoja ja osunut maalipuiden väliin vain kerran, vaikka vierellä pelaa tulikuuma kaksikko Sidney Sam ja Stefan Kießling. Jos ei osumia ala ropista enemmän, saatetaan Sonin tilalla kokeilla pian myös Robbie Krusea tai Eren Derdiyokia.
5) Mohamed Abdellaoue, Stuttgart: VfB maksoi Hannoverille 27-vuotiaasta norjalaisesta 3,5 miljoonaa ja tämän oli tarkoitus olla Vedad Ibisevicin kakkosmies. Vasta 17-vuotiaan Timo Wernerin näytöt ovat kuitenkin olleet paremmat, joten Abdellaouen peliaika on ollut vähäistä. Aika kallis penkkiveikoksi.
4) Luiz Gustavo, Wolfsburg: Bayernin ylijäämäkeskikenttämiehen potentiaali ja taidot ovat kaikkien tiedossa, mutta katsomosta käsin hän ei joukkuettaan auta. Alku “Susissa” on ollut surkea, sillä Luiz Gustavo on saanut kaksi punaista korttia kolmessa pelaamassaan ottelussa. Brasilialainen voi nousta kauden edetessä helpostikin pois tältä listalta, mutta toistaiseksi yksi kauden kalleimmista hankinnoista menee ehdottomasti floppiosastolle. Siirtosumma oli muikeat 17,5 miljoonaa.
3) Dani Schahin, Mainz: Puolellatoista miljoonalla eurolla ostetusta Schahinista odotettiin Mainzin hyökkäyksen ykköstykkiä, mutta mies jäi heti alkukaudesta muiden varjoon. Mainzissa maalinteosta on vastannut lähinnä Nicolai Müller, mutta viime kaudella kahdeksan bundesliigamaalia tehneeltä Schahinilta odotettiin varmasti enemmän. Peliaikaa on herunut vaivaiset 15 minuuttia.
2) Franco di Santo, Bremen: Bremen ei toki maksanut Wiganille argentiinalaishyökkääjästään mitään, mutta ottaen huomioon vihreäpaitojen surkean hyökkääjätilanteen di Santolta toivottiin nähtävän huomattavasti enemmän. Viime kaudella isokokoinen argentiinalainen teki viisi valioliigamaalia. Tämän kauden saldona on toistaiseksi surffailua pelin ulkopuolella ja täysin älyvapaa potku frankfurtilaispuolustajan kasvoihin. Karatepotkaisusta oli sukunimen vihjaama pyhimysmäisyys kaukana. Mies oli halpa, mutta uhka kaverin kostautumisesta tyhjäksi arvaksi on kova, ja jos näin käy, on Bremenin hyökkäyspää pulassa ennen tammikuun siirtoikkunan aukeamista.
1) Timm Klose, Wolfsburg: Sveitsiläistoppari pelasi huippukauden Nürnbergissä ja siirtyi messevällä kuuden miljoonan euron siirtosummalla Wolfsburgiin. Uuden kauden alku oli kuitenkin umpisurkea. Heti kauden avauksessa Klose ajettiin suihkuun kahden typerän varoituksen myötä ja hän oli omalla panoksellaan vahvasti viemässä Wolfsburgia kauden avaustappioon. Pelikieltonsa kärsittyään Klosen on ollut vaikea enää ohittaa Naldoa ja 21-vuotiasta Robin Knochea joukkueen topparihierarkiassa. Jossain vaiheessa mies saanee uuden tilaisuutensa, mutta tähän asti nähdyillä otteilla irtoaa floppiosaston kärkisija.