Loimme katsauksen joukkueiden menestykseen viime kauteen verrattuna sekä seuroihin kohdistuneisiin odotuksiin nähden. Kahdeksan sarjakierrosta tarkoittaa, että pyöreästi neljäsosa kaudesta on pelattuna. Valitsimme lisäksi kunkin joukkueen alkukauden parhaan pelaajan sekä heitimme silmäyksen joukkueiden suurimpiin ongelmakohtiin. Julkaisemme katsauksen neljässä osassa. Tässä kolmannessa osassa heitetään silmäys alemman keskikastin joukkueisiin.
10) Hoffenheimin peleissä ei haukotella
Vuosi sitten Hoffenheim löytyi sijalta 14 pistepotin ollessa kahden pojon verran nykyistä köykäisempi. Tämän kauden hyvät ja huonot uutiset voi lukea suoraan sarjataulukosta: Tehtyjä maaleja 20, päästettyjä maaleja 20. Hoffenheimin otteluissa viihdearvo onkin ollut taattu. Joukkue on sekä noussut tappioasemasta tasoihin, että päästänyt vastustajansa tekemään saman tempun, mutta vedonlyöjien ystävä seura ei missään nimessä ole.
Alkukauden paras: Kevin Volland. Saksan alle 21-vuotiaiden maajoukkuekapteeni on tehnyt vahvaa läpimurtoa suurempaan tietoisuuteen. Volland on jo ampunut viisi maalia ja alustanut kolme ja yhteispeli Roberto Firminon ja Anthony Modesten kanssa toimii ajoittain kuin unelma. Vollandin tekniikka ja pelisilmä ovat jo nyt huipputasolla eikä A-maajoukkuedebyyttikään varmasti enää kaukana ole.
Ongelmakohta: Puolustuslinjan virheherkkyys. Vähemmän yllättäen suurin kritiikki kohdistuu Hoffenheimin puolustuslinjaan. Belgian maajoukkuevahti Koen Casteels rimpuilee, minkä pystyy, mutta erityisesti laitapuolustajat Andreas Beck ja Fabian Johnson ovat tehneet parhaansa pitääkseen veskarinsa kiireisenä.
11) Mainz katkaisi tappioputkensa kreivin aikaan
Vuosi sitten Mainz oli kerännyt pisteen enemmän ja löytyi sijalta kahdeksan. Tuolloin se oli päästänyt peräti seitsemän maalia vähemmän kuin nyt, joten suurimmat ongelmat ovat puolustuspäässä. Mainzin kausi on ollut kaksijakoinen, sillä se aloitti kauden komealla kolmen ottelun voittoputkella, mutta ajautui sitten viiden ottelun tappioputkeen, cup-ottelu mukaanlukien. Juuri ennen sarjataukoa pelatussa pelissä Hoffenheim se nousi onnekkaasti ja dramaattisesti lisäajalla tasapeliin ja sai siten tappioputkensa poikki, henkisesti tärkeään paikkaan. Tauon jälkeen on heti edessä matka Müncheniin, joten ihan pian ei pistepussi välttämättä lisää kartu.
Alkukauden paras: Nicolai Müller. Oikea laitalinkki tekaisi hyvin pian jo kuusi maalia ja on enää kahden maalin päässä omasta maaliennätyksestään. Tappioputken pitkittyessä Müller oli koko ajan yksi joukkueen harvoista valopilkuista ja se on toki ymmärrettävää, jos mies on yksin tehnyt puolet seuran maaleista. Pieni tuki kärkimiehiltä ei olisi pahitteeksi.
Ongelmakohta: Vaikeuksia löytää toimiva vakiokokoonpano. Mainz on vaihdellut kenttämiehitystään jatkuvasti, osin loukkaantumisten ja osin joidenkin pelaajien heikkojen esitysten takia. Puolustuslinja on ollut jokseenkin samassa permanentissa koko ajan, mutta erityisesti keskikentän keskellä on käytetty kuutta eri pelaajaa vaihtelevalla peliajalla. Myöskään piikissä peluutetut kärkimiehet eivät ole onnistuneet alkuunkaan, joten kärjessä on jouduttu juoksuttamaan luontaisia laitapelaajia.
12) Augsburg ja maalinteon sietämätön vaikeus
Vielä muutama kierros sitten Augsburg keikkui vielä aivan sarjan kärkipään tuntumassa, mutta tasaisessa sarjassa sijoitus on romahtanut jo kolmen voitottoman ottelun myötä lähes sarjan alimpaan kolmannekseen. Pisteitä on kuitenkin neljä enemmän kuin vuosi sitten tähän aikaan, jolloin joukkuetta uhkasi vakavasti karsintakurimus. Vaikka pelaajamateriaali kalpenee jo sarjan keskikastillekin, on joukkueen taisteluilme pysynyt lupaavana eikä seura anna päiden painua tappioasemassakin. Siksi pisteitä putoilee tasaisesti sieltä täältä.
Alkukauden paras: André Hahn. Augsburgin pirteän alkukauden suurin vahvuus on ollut joukkueen tasaisuus ja raivokas taisteluvire, mutta nostettakoon pelaajistosta esiin laitalinkki André Hahn. 23-vuotias Hahn debytoi vasta tammikuussa Bundesliigassa ja on noussut nopeasti schwaabiseuran runkopelaajaksi.
Ongelmakohta: Joukkueen hyökkäyspelin vaarattomuus. Sascha Mölders yksinäisenä kärkenä ei ole kummoinenkaan pelote ja Arkadiusz Milik ja Raul Bobadilla ovat vielä katsomattomia kortteja. Yksi maaliahne maailmanluokan pelintekijä kärjen alapuolelle voisi tehdä ihmeitä, mutta sellaista ei taideta Augsburgin pelimerkeillä noin vaan mistään taikoa.
13) Loukkaantumisten piinaamalla Frankfurtilla kulkee Euroopassa
Viime kauteen verrattuna Eintracht Frankfurtin tasonlasku on kaikkein suurin. Viime vuonna tähän aikaan se oli sarjassa kakkosena komealla 19 pisteen saldolla. Nyt pisteitä on 10 vähemmän ja sijoitus kolmastoista. Eurooppa-Liigassa on sen sijaan kulkenut, sillä Frankfurtin saldo eurokentiltä on kaksi komeaa 3-0-voittoa. Sarjasijoituskaan ei tee Frankfurtille oikeutta, sillä sen ohjelma on ollut vaikea. Se on kohdannut kotonaan jo molemmat Bundesliigan jättiläiset sekä Stuttgartin ja HSV:n juuri näiden ollessa pirteimmillään. Edellytyksiä sijoituksen merkittävään parantamiseen on.
Alkukauden paras: Marco Russ. Wolfsburgista varatoppariksi hankittu Russ joutui vieraammalle pelipaikalle keskikentän pohjalle Frankfurtin loukkaantumissuman myötä ja on kantanut vastuunsa erinomaisesti. Roteva pelimies on kunnostautunut myös maalipyssynä ja tekeekin joukkueen erikoistilanteista huomattavasti vaarallisempia. Nähtäväksi jää, löytyykö Russille pelipaikkaa muiden miesten kuntoutuessa, mutta joukkueen tuikitarpeellisen varamiesosaston symbolista hän käy mainiosti.
Ongelmakohta: Riippuvuus Alex Meierista. Frankfurtia ovat koetelleet loukkaantumiset rajusti ja kuormitus on raskasta myös eurokiireiden takia. Rinki on kapea ja kaikille osa-alueille ei löydy likimainkaan Russin tasoista korvaajaa. Pahiten tämä on näkynyt seuran avainmiehen Alex Meierin poissaollessa, sillä Jan Rosenthalista tai Takashi Inuista ei ole samanlaiseksi pelintekijäksi.
14) Wolfsburgin Sudet lampaan vaatteissa vieraskentällä
Wolfsburgin sijoitus on odotuksiin nähden kehno, mutta vielä surkeammin sillä meni viime vuonna, sillä tuolloin se löytyi tässä vaiheessa kautta sarjan jumbosijalta viidellä pisteellään. Tämän kauden yhdeksän tehtyä maaliakin on nimekkäälle joukkueelle pettymys, mutta verrattaessa viime vuoden kahteen maaliin kahdeksassa pelissä se olisi suorastaan ilotulituksen paikka. Sudet ovat kohentaneet täksi kaudeksi sekä hyökkäys- että puolustuspeliään. Vielä ennen lauantaita Wolfsburgin trendi oli selvä: se oli voittanut kaikki kotipelinsä ja hävinnyt kerta toisensa jälkeen vieraissa. Sarjatauolle se lähti kuitenkin niskassaan raskas kotitappio paikallisvastustaja Braunschweigia vastaan.
Alkukauden paras: Naldo. Kokenut brassitoppari on pitänyt puolustuslinjan balanssissa laadukkaan maalivahdin Diego Benaglion edessä. Naldo on ehkä vähän hidastunut, mutta paikkaa rutiinillaan ja ajoituksellaan paljon. Lisäksi mies on pelote myös hyökkäyspään erikoistilanteissa.
Ongelmakohta: Pelinrakentelu. Odotukset toista brassikonkaria Diegoa kohtaan ovat kovat, mutta toistaiseksi hän ei ole huutoon vastannut. Kärjessä odottelee edelleen maalijyvänsä säilyttänyt 34-vuotias kroatialaisbulldoggi Ivica Olic, mutta Olicin maalimäärän kasvu edellyttää, että tarjoilu pelaa. Diegon on nostettava tasoaan erityisesti nyt, kun Vieirinha joutui pitkälle sairaslomalle polvivammansa takia.
15) Joko HSV:n nousukiito alkoi?
Vuosi sitten HSV löytyi sijalta kymmenen kymmenellä pisteellään. Maaleja se oli tuolloin päästänyt 11, mutta nyt luku on jo karmaiseva 20. Pisteitä on koossa kahdeksan. Ei ihme, että seura päätyikin varhaiseen valmentajanvaihtoon. Uuden luotsin Bert van Marwijkin HSV-uran alku on ollut lupauksia antava ja HSV:n materiaalilla ei pitäisikään missään nimessä rimpuilla putoamisviivan tuntumassa. Tauolle HSV lähti allaan upea 5-0-vierasvoitto Nürnbergistä.
Alkukauden paras: Hakan Calhanoglu. 19-vuotias Calhanoglu on pelannut vasta kaksi kertaa täydet minuutit, mutta hän on ollut ehdottomasti HSV:n synkän kauden valopilkkuja. Kaikki viittaa siihen, että myös van Marwijkilla on suuret suunnitelmat Turkin maajoukkuenuorukaisen varalle. HSV:n kauden ensimmäisessä voitossa Calhanoglu pyssytti kaksi upeaa maalia. Rafael van der Vaartin pelintekourakkaa helpottaa, että keskikentällä on toinenkin luova pelaaja, jota vastustaja ei voi jättää huomiotta.
Ongelmakohta: Kaaos, yleinen kaaos. Kaaos niin pelikentällä kuin kentän ulkopuolellakin. Upea murskavoitto Nürnbergistä on varmasti omiaan tilannetta rauhoittamaan, mutta ovatko ongelmat sittenkään vielä lopullisesti takana? Pelaajiston kohdalla on ollut liikaa kysymysmerkkejä konkareiden lemppaamisen jälkeen ja tuntemattomia nuoria on tullut täysin puskista kuvioihin. Pelaajia on kokeiltu useilla eri pelipaikoilla, ja tämä on nostanut joukkueen virheherkkyyttä. Epävarmuus on piinannut eikä joukkueen pelisysteemistä ollut alkukaudella Thorsten Finkin aikakaudella tietoakaan. Tilannetta ei helpota sekään, että urheilutoimenjohtaja Oliver Kreuzerilla on lusikkansa Hampurin jokaisessa soppakattilassa.
Sarjataulukko 8/34 kierroksen jälkeen:
Bayern München 8 6 2 0 15-3 20
Borussia Dortmund 8 6 1 1 21-7 19
Bayer Leverkusen 8 6 1 1 18-8 19
Borussia Mönchengladbach 8 4 1 3 19-13 13
Hannover 96 8 4 1 3 11-11 13
Hertha Berlin 8 3 3 2 14-9 12
VfB Stuttgart 8 3 2 3 16-10 11
Schalke 04 8 3 2 3 14-17 11
Werder Bremen 8 3 2 3 9-12 11
1899 Hoffenheim 8 2 4 2 20-20 10
FSV Mainz 05 8 3 1 4 12-17 10
FC Augsburg 8 3 1 4 9-15 10
Eintracht Frankfurt 8 2 3 3 11-13 9
VfL Wolfsburg 8 3 0 5 9-11 9
Hamburger SV 8 2 2 4 17-19 8
1.FC Nürnberg 8 0 5 3 9-17 5
SC Freiburg 8 0 4 4 9-18 4
Eintracht Braunschweig 8 1 1 6 5-18 4