Eilen Bundesliiga.com listasi kesän parhaat siirrot. Tänään vuorossa on pahimmat ohivedot.
5. Robert Lewandowski
Robert Lewandowski ei ole listalla sen vuoksi, että Bayern München olisi maksanut puolaisesta ylihintaa. Tai sen takia, että mies olisi pelannut erityisen huonosti. Sinänsä Bundesligassa on nähty paljon huonompiakin siirtoja. Valitsimme Lewandowskin sijalle 5, koska mies on ollut sarjan valovoimaisimpia pelaajia vuositolkulla, ja odotukset puolalaista kohtaan nousivat siirron saaman jättimäisen huomion myötä taivaisiin. Näihin odotuksiin Lewandowski ei ole pystynyt vielä vastaamaan.
Seitsemän maalia syyspuoliskolla ei ole fiasko. Ongelma on pikemminkin se, että Lewandowski pelaa sarjaa ylivoimaisesti dominoivan joukkueen hyökkäyksen kärjessä. Tuolta paikalta jopa Emile Heskey olisi paukuttanut seitsemän maalia. Ja paikkojahan puolalaisella on ollut.
Huolta on aiheuttanut myös Lewandowskin sopeutuminen Pep Guardiolan pelitapaan. Borussia Dortmundin vastahyökkäyspeli tuntui sopivan Lewalle paremmin. Nyt polakki joutuu usein taistelemaan ja painimaan alhaalla makaavan puolustuksen keskellä, eikä miehellä ole pallon saadessaaan juurikaan vaihtoehtoja.
Kyseessä voivat olla myös sopeutumisongelmat. Kevätpuoliskon jälkeen olemme viisaampia.
4. Nicolai Müller
Hamburger SV on ollut yksi syyskauden suurimpia pettymyksiä. Etenkin joukkuen hyökkäyspeli on ollut ali kaiken arvostelun. Yhdeksän maalia puolessa kaudessa on käsittämättömän surkea saldo. Nicolai Müller on yksi niistä pelaajista, joihin joukkueen tehoton hyökkäys kulminoituu.
27-vuotias laituri naarattiin Hampuriin 1.FSV Mainzin riveistä noin neljällä miljoonalla eurolla. Mülleristä ei mitään sateentekijää varmasti odotettukaan, mutta kyllä mies oli jo useammalla kaudella paukutellut ihan mukavia tehoja punapaidassa. Myös Saksan maajoukkueessa Müller on pelannut kaksi ottelua.
Jälki on ollut kuitenkin karmaisevaa. Müller tuntuisi hukanneen pelitaitonsa täysin matkalla pohjoiseen. Väläytyksiä seuraa useampi heikompi suoritus. Jos Müller saa itseluottamuksensa takaisin kuntoon, saattaa miehestä vielä kuoriutua HSV:lle kelpo vahvistus. Sitä odotellessa.
3. Lewis Holtby
Toinen HSV:n hyökkäyspään sankari. Seura ei sentään joudu maksamaan Lewis Holtbysta juuri mitään, sillä saksalainen on lainalla Tottenhamista, mutta eipä kaverista toistaiseksi ole juuri apuakaan ollut. Ja Holtbyn status on vielä pykälän Mülleriä edellä.
Kaudella 2012-2013 Holtby tehtaili Schalken riveissä puolessa kaudessa neljä maalia ja seitsemän maalisyöttöä. Tänä syksynä mies on 1185 minuutin aikana antanut yhden maalisyötön. Jotenkin miehen vaellusta katsoessa on vaikea uskoa, että kyseessä olisi sama kaveri, joka siirtyi Tottenhamiin kovien odotuksien saattelemana.
Holtby on vasta 24-vuotias ja potentiaali on siellä jossain. Voisi kuvitella, että, mikäli HSV saa hyökkäyspelinsä toimimaan, olisi Holtby silloin isossa roolissa.
2. Shinji Kagawa
Borussia Dortmundin hyökkäyspeli on suorastaan huutanut taitoa ja luovuutta. Marco Reus toi näitä aspekteja loukkaantumisiensa välillä Keltamustien peliin, ja samaa odotettiin myös Shinji Kagawalta. Japanilainen ei ole ikävä kyllä pystynyt vastamaan odotuksiin lainkaan, ja mies on hiljalleen tippunut penkkiveikoksi.
Kagawa lähti Dortmundista sankarina. Mies ei ikinä lyönyt läpi Manchesterissa, mutta se pistettiin muiden kuin pelaajan itsensä syyksi. Japanilainen palasi Dortmundiin vajaan 10 miljoonan euron siirtokorvauksella. Edelleen sankarina. Alku olikin ihan kohtalainen, mutta hiljalleen Kagawan taso alkoi laskea. Tarinan lopun pystyy tarkastamaan sarjataulukosta.
Miehen taidot eivät ole kadonneet mihinkään. Väläyksiä paremmasta on nähty ajoittain, mutta sitten japanilainen vajoaa taas varjojen maille. Se on sääli, sillä kyseessä on parhaimmillaan todella näyttävä pelaaja. Saa nähdä jättääkö Kevin Kampl Kagawan lopullisesti penkin puolelle.
1. Ciro Immobile
Borussia Dortmund pisti rahaa haisemaan Ciro Immobilen hankintaan lähemmäs 20 miljoonaa euroa. Kaikille oli selvää, että italialaisen rooli olisi paikata Robert Lewandowskin jättämä aukko. Se ei ole mennyt ihan täysin nappiin. Joukkue konttaa, eikä Immobile ole pienin syyllinen.
Italialaisen puutteet tiedettiin. Immobile ei ole kaikkein taitavin tai pelinäkemykseltään paras pelaaja. 22 maalia viime kaudella Serie A:ssa oli kuitenkin kova työnäyte, mikä sai Dortmundin skoutit hereille, kun Lewandowskille piti pikaisesti saada korvaaja.
Immobile ei ole aina pelannut surkeasti, ja mies on tehnyt muutaman tärkeän maalinkin. Kokonaisuutena 24-vuotiaan hyökkääjän kausi kuitenkin kuvastaa myös Dortmundin kautta. Italialainen on usein se heikon viimeisen syötön antaja tai se kaveri, joka lähtee puskemaan epätoivoisesti kolmen puolustajan välistä. Tai se pelaaja, joka hukkaa varmalta maalilta vaikuttaneen avopaikan.