Viikon pelaajan valinta ei ole tällä kertaa kovinkaan vaikeaa. Bas Dost nimittäin paukutti neljä maalia Bayer Leverkusenin verkkoon, kun VfL Wolfsburg kävi hakemassa pisteet BayArenalta huikean koitoksen päätteeksi maalein 4-5.
Syksyllä näytti siltä, että Dost joutuisi tyytymään jämäminuutteihin Ivica Olicin pelatessa ykköskärkenä. Näin oikeastaan olikin aina kroatialaisen lähtöön asti. Dost tuli kentälle useimmiten vaihdosta, eikä muutamaa satunnaista onnistumista lukuunottamatta mikään vihjannut tulevasta maaliryöpystä.
Dostin viime viikkoja sopiikin hyvin kuvailla yhdellä sanalla: Suonenveto. Kaksi upeaa maalia Bayern Münchenin verkkoon ja pari viikkoa myöhemmin neljä maalia BayArenalla. Kahden ottelun välissä mies osui myös Hoffenheimia vastaan ja antoi kauden ainoan maalisyöttönsä. Olicin lähdön myötä Dost on ottanut avauspaikan itselleen, ja Dieter Hecking voi tällä hetkellä olla tyytyväinen valintaansa. Kaikkiaan 192-senttinen hollantilainen on nyt iskenyt yhdeksän maalia. Peliminuutteihin (640) nähden se on todella kova saldo.
Bas Dostin muissa tilastoissa ei ole juurikaan mitään kookkaalle target-pelaajalle epätyypillistä. Syöttöprosentti on kehnohko, ja mies on vähän pallossa. Puolustussuuntaan hollantilaisen panos on lähes mitätön. Dost kuitenkin voittaa puolustajia lukuun ottamatta eniten pääpalloja ottelua kohden koko liigassa (3,6). Ja isolla marginaalilla. Toki mies myös häviää paljon pääpalloja, eikä voitettujen kaksintaisteluiden suhde ole mitenkään poikkeuksellisen hyvä.
Wolfsburgin hyökkäyspeli on toiminut tällä kaudella niin hyvin, että on oikeastaan vähän turha spekuloida sillä, olisiko Dostia pitänyt peluuttaa avauksessa kauden alusta asti. Vastaus on kuitenkin helppo: Ei. Vaikka kaveri on nyt huikeassa vireessä, niin eihän kukaan tosissaan odottanut Dostilta tälläisiä urotekoja.
Mies ei nimittäin koskaan ole ollut varsinainen superlahjakkuus, vaikka saapuikin Saksaan kovalla statuksella. Hyvä ja lupaava pelaaja kyllä. Näin jälkikäteen on hieman huvittavaa ajatella, että Dost kävi näyttäytymässä Rovaniemen Palloseuran testeissä, mutta syystä tai toisesta hollantilainen ei ikinä saanut tehtyä sopimusta seuran kanssa. Ura piti siis kiehtovan pohjolan sijaan aloittaa Hollannista. Dostin polku kävi Emmenin ja Heraclesin kautta Heereveeniin, missä mies puhkesi kukkaan. Kaudella 2011-2012 Dost voitti Eredivisien maalipörssin 32 osumallaan, mikä riitti herättämään suurseurojen mielenkiinnon. Seuraava osoite oli Wolfsburg.
Hollantilainen onnistui heti liigadebyytissään maalinteossa Stuttgartia vastaan, mutta kokonaisuudessaan seuraavat kaksi kautta Saksassa menivät hieman penkin alle. Toissa kaudella maaleja syntyi kahdeksan, ja viime kaudella maaleja syntyi saman verran kuin lauantaina Leverkusenia vastaan; neljä.
Dost on hyvä pelaaja, mutta onko mies kuitenkaan nykyisestä vireestään huolimatta se kaveri, joka iskee Susille maaleja Mestarien liigassa? Tai sellainen ykköshyökkääjä, jonka varaan voidaan ylipäätänsä laskea taistelu paikasta Mestarien liigaan? Kärkipelaajan tontti ollaan jo pitkään tiedetty Wolfsburgin ongelmapaikaksi.
Ei ole kuitenkaan poissuljettu ajatus, että kyseessä ei olisikaan pelkkä suonenveto. Tarkemmin ajatellen Dostin rymistelevä pelityyli sopii varsin hyvin Wolfsburgin suoraviivaisten hyökkäyksien päättämiseen. Jos ei muuta, niin mies ainakin onnistuu luomaan tilaa Kevin De Bruynelle ja André Schürrlelle. Ehkäpä päävalmentaja Dieter Hecking ei kaipaa Dostia erikoisempaa kärkipelaajaa. Ainakaan paljon enempää maaleja joukkueelta ei voisi toivoa.
Edelliset Viikon pelaaja -artikkelit:
Davie Selke (Werder Bremen, Saksa)
Raúl Bobadilla (FC Augsburg, Argentiina)
Diego Benagalio (VfL Wolfsburg, Sveitsi)
Arjen Robben (Bayern München, Hollanti)
Alexander Meier (Eintracht Frankfurt, Saksa)
Klaas-Jan Huntelaar (Schalke, Hollanti)
Eric Maxim Choupo-Moting (Schalke, Kamerun/Saksa)
Naldo (Vfl Wolfsburg, Brasilia)
Thomas Müller (Bayern München, Saksa)
Franco Di Santo (Werder Bremen, Argentiina)
Chritoph Kramer (Borussia Mönchengladbach, Saksa)
Kevin De Bruyne (VfL Wolfsburg, Belgia)
Karim Bellarabi (Bayer Leverkusen, Saksa)
Max Kruse (Borussia Mönchengladbach, Saksa)
Hakan Çalhanoğlu (Bayer Leverkusen, Turkki)
Shinji Okazaki (Mainz, Japani)